Дослідження дванадцятипалої кишки
Дослідження дванадцятипалої кишки широко застосовується в діагностиці різних захворювань.
До числа найбільш поширених методів обстеження відносять: ендоскопію (безпосередній огляд внутрішньої поверхні дванадцятипалої кишки за допомогою спеціальних інструментів), рентгенологічне дослідження за допомогою контрастних речовин, зондування дванадцятипалої кишки для отримання її вмісту.
Що таке дванадцятипала кишка?
Дванадцятипала кишка (ДПК) являє собою початкову частину тонкого кишечника, безпосередньо прилеглу до шлунку. Її верхній розширений відділ носить назву цибулини.
У цибулину ДПК виділяється жовч, яка надходить з загальної жовчної протоки, сік підшлункової залози, потрапляє кисле вміст шлунка, виробляються біологічно активні речовини.
Основні функції дванадцятипалої кишки наступні:
- в цибулині ДПК відбувається процес вилужування кислого вмісту шлунка, що робить можливим подальше перетравлення мас в кишечнику;
- дванадцятипала кишка відіграє активну роль в регуляції швидкості проходження їжі в кишечник;
- в дванадцятипалій кишці проходять процеси активації різних ферментів, що дозволяє поліпшити подальше перетравлення їжі.
Дослідження дванадцятипалої кишки дозволяє оцінити не тільки стан ДПК, але і функції підшлункової залози, печінки і жовчовивідних шляхів.
Що таке дуоденальне зондування?
За фракційному дуоденальному зондуванням мається на увазі паркан кількох порцій жовчі з певними інтервалами з наступних їх дослідженням.
На відміну від так званого «сліпого» дуоденального зондування, фракційне має на увазі собою досить цінний діагностичний метод.
Зондування проводиться натщесерце. У цибулину дванадцятипалої кишки вводиться тонкий зонд, через який і відбувається забір жовчі.
Протягом перших двадцяти-тридцяти хвилин, через зонд виводиться вміст ДПК. Це так звана порція А.
Після того, як жовч перестане надходити в зонд, пацієнту дають так званий «пробний сніданок» – продукт або розчин, що викликає прискорене викид жовчі (рослинна олія, яєчний жовток, розчин глюкози та ін.). До появи нової порції жовчі тривати друга фаза зондування.
У третій фазі, яка зазвичай триває 2-3 хвилини, виділяється кілька мілілітрів жовчі з позапечінкових проток.
Наступні 20-30 хвилин триває четверта фаза зондування. За цей час виділяється 35-60 мл жовчі, яка надходить з жовчного міхура (порція В).
У п’ятій фазі зондування збирають порцію С – жовч з внутрішньопечінкових проток.
Нормальні показники п’ятифазний дуоденального зондування
При оцінці результатів п’ятифазний зондування в кожній з трьох отриманих порцій жовчі визначають колір, прозорість, кількість, щільність вміст білірубіну, холестерину білка, жовчних кислот, а також проводять мікроскопічне дослідження.
Як правило, визначається і холато-холестериновий коефіцієнт (ХБК) – визначення рівня жовчних кислот до холестерину.
У нормі у всіх трьох порціях жовч прозора. При мікроскопічному дослідженні виявляє незначна кількість слизу і клітин епітелію, поодинокі лейкоцити.
Нормальні характеристики жовчі порції А (вміст ДПК натщесерце):
- золотисто-жовтий колір;
- обсяг від 20 до 30 мл;
- щільність 1007-1015 гр / л;
- кислотність (рН) 7-8;
- вміст білірубіну 0,81 – 1.03 ммоль / л;
- рівень холестерину 1,3 – 2,8 ммоль / л;
- жовчні кислоти в кількості 17,4 -52,0 ммоль / л;
- співвідношення кількості жовчних кислот і холестерину коливається в проміжку 6,5-6,7;
- білок відсутній.
Нормальні показники при дослідженні порції В (міхурово жовч):
- жовч темно-коричневий кольори
- обсяг порції 35 -60 мл
- щільність 1016 – 1032 г / л
- рН 6,5 – 7,3
- рівень білірубіну 1.71 – 3,42 ммоль / л
- кількість жовчних кислот від 57.2 до 104,6 ммоль / л
- кількість холестерину 5,2 – 15,6 ммоль / л
- холато-холестериновий коефіціен 8,0
- білок 4,5 гр / л
Нормальні показники при дослідженні порції С (внутрипеченочная жовч):
- світло-жовтого кольору жовч, об’ємом перевищує порцію В
- щільність 1007 – 1010 г / л
- кислотність (рН) 7,5-8,2
- рівень білірубіну від 0,17 до 0,34 ммоль / л
- жовчні кислоти в кількості 13,0 – 15,2 ммоль / л
- вміст холестерину від 1,1 до 3,1 ммоль / л
- ХХК 6,0 -7,0
- білок 1,4 – 2,7 г / л
Обов’язково оцінюється і тривалість різних фаз зондування. У нормі перша, четверта і п’ята фази тривають приблизно по 20-30 хвилин, друга фаза – від двох до шести хвилин, третя фаза – три хвилини.