Колаген — важливий білок для вашої краси та молодості
Приблизно 30% білка всього тіла людини становить колаген. Саме він відповідає за структуру, та підтримку м’язів, кісток, шкіри та сполучних тканин. Його нестача в організмі може погано позначитись на самопочутті та стати причиною появи різних проблем зі здоров’ям. На жаль, з віком запаси колагену вичерпуються, тому необхідно отримувати його з їжі та спеціальних харчових добавок.
Особливості колагену та його функції
Колаген — це найпоширеніший білок, який міститься у нашому тілі. Його сміливо можна називати будівельним блоком для шкіри, м’язів, кісток. Також він є у різних внутрішніх органах, кровоносних судинах, слизовій оболонці кишечника.
Білок виконує чимало функцій в організмі. Наприклад, він сприяє формуванню фібробластів у дермі, завдяки чому забезпечується ріст нових клітин. Він забезпечує захисне покриття для органів, а шкірі надає еластичності. Він сприяє здоров’ю суглобів та м’язів, а також забезпечує процес згортання крові.
Загалом існує понад двадцять типів колагену. Втім найбільше поширення мають:
- тип 1 — становить приблизно 90% колагену всього тіла. Необхідний для забезпечення структури шкіри, кісток, сухожиль та зв’язок;
- тип 2 — міститься в еластичному хрящі та підтримує здоров’я суглобів;
- тип 3 — є в м’язах та артеріях;
- тип 4 — знаходиться в шарах шкіри;
- тип 5 — міститься в рогівці очей та деяких шарах шкіри та волосся.
Нестача колагену в організмі: найпоширеніші причини та симптоми
З віком наш організм виробляє меншу кількість колагену, а наявний білок швидше піддається руйнації. Значне зниження генерації колагену відбувається у жінок в період після менопаузи, а також у чоловіків віком від 55-60 років.
Окрім вікових факторів, нестача колагену може розвиватись внаслідок неправильного харчування, паління, стресу, надмірного впливу ультрафіолетового випромінювання тощо.
Серед найпоширеніших ознак нестачі колагену можна виділити:
- в’ялість шкіри, поява перших зморшок;
- поява болю у м’язах;
- відчуття слабкості м’язів;
- втрата гнучкості сухожиль та зв’язок;
- біль у суглобах;
- втрата рухливості;
- проблеми з кровотоком;
- погіршення стану нігтів та волосся.
Як протидіяти втраті колагену?
Щоб протистояти втраті колагену, в першу чергу варто переглянути свій раціон. Треба обрати здорове харчування, яке обов’язково міститиме важливі білки, вітаміни, мінерали та амінокислоти. Раціон має включати м’ясо, рибу, яйця, молочні продукти, горіхи, овочі та фрукти. Особливу увагу слід приділити таким стравам:
- бульйон, приготований на кістках тварин м’ясних порід або курки;
- червоне м’ясо на кістці;
- холодець та десерти з желатином.
Не менш важливо відмовитись від поганих звичок. Наприклад, паління та вживання алкоголю можуть стати причиною стресового навантаження на організм, внаслідок чого може розвиватись втрата колагену.
Шкіру дуже важливо захищати від негативного впливу ультрафіолетових променів, адже вони шкодять колагену. Для цього слід використовувати різноманітні сонцезахисні засоби з високим показником SPF.
Для підтримки здоров’я суглобів та синтезу колагену важливо дотримуватись режиму регулярної фізичної активності. Щодня варто приділяти увагу різним вправам (цілком достатньо дуже й 20-хвилинних тренувань).
Вживання харчових добавок із колагеном
Чимало виробників пропонують спеціальні харчові добавки, завдяки яким можна поповнювати запас білка в організмі. Наприклад, комплекс для суглобів з колагеном 2 типу та гіалуроновою кислотою від NeoCell містить не лише білок, але й всі необхідні поживні речовини для загальної підтримки здоров’я.
Для підвищення ефективності треба вживати харчові добавки згідно з рекомендованою дозою, яку зазначив безпосередньо сам виробник. Пити препарати з колагеном краще за все за 30 хвилин до їжі або за дві години після неї, що дозволяє забезпечити кращу всмоктуваність.
Важливо заздалегідь ознайомитись з інструкцією та побічними ефектами, щоб у разі їх наявності своєчасно припинити вживання та звернутись до лікаря. Для кращої всмоктуваності колагену найкраще поєднувати його вживання з іншими харчовими добавками, що містять у складі вітамін С та Е. Вони сприяють синтезу білка та поліпшують його дію.
Загалом узгоджувати принципи вживання спеціалізованих харчових добавок варто з лікарем, який оцінить ваш стан та порекомендує найоптимальніший варіант для підтримки здоров’я.