Шлункові негаразди: що робити при проблемах з травленням?

Проблеми із травленням можуть виникати у будь-якому віці, і кожного разу це приносить дискомфорт, неприємні відчуття, а часом ще й негативно впливає на життя. Якщо живіт «бурчить», у ньому відчувається важкість, з’являється нудота або біль, це може свідчити про диспепсію (порушення процесу травлення).

AD_4nXdQD4swu-oy0YK42yrgeP6_M3S7jI5f5wOBT-gCnIXPHZVWBan56It-Z6O822hdGA-zkoQNRQXXME8GUJyUlaAMyfOYtWGQAl2ycPUGq1KgbilursICupQjl8Ocuj2fxnIGSvLhaUp4_RCxZuoWPLgu8hy-dw-jntvC4scZIT95JTb9kaaUM0c?key=ABMy30VG0fgd_hncyYBVsg

Негаразди з перетравленням їжі можуть бути як ситуативними, якщо, наприклад, людина з’їла забагато або продукти бути неякісними, так і патологічними. У другому випадку необхідно обов’язково звертатись до лікаря, щоб визначити, у чому причина. Можливо, потрібні будуть ліки від гастриту або інші медичні препарати, які допоможуть покращити стан, але призначати їх повинен лише спеціаліст.

Характерні симптоми проблем з травною системою

Крім нудоти, блювоти та больових відчуттів є й інші симптоми, які вказують на проблеми із травленням. Серед них:

  • здуття;
  • метеоризм;
  • печія;
  • надмірна відрижка;
  • печіння у стравоході або шлунку;
  • зміна кольору випорожнень (вони стають чорними);
  • втрата ваги без видимої причини;
  • ускладнене ковтання;
  • занадто швидке насичення їжею.

Ще однією ознакою проблем із травленням є поява такого неприємного явища як діарея. Вона може бути короткочасною (триває 1-2 дні) або довготривалою (декілька тижнів). У першому випадку це реакція організму на неякісну їжу або воду, а у другому – симптом хвороби.

Щоб полегшити стан людини, використовують ліки від діареї – рецептурні (їх виписує лікар) або безрецептурні, які призначені для симптоматичного лікування. Якщо за день чи два проблема не зникає, необхідно звертатись до спеціаліста, аби уникнути зневоднення організму та інших проблем зі здоров’ям як у дітей, так і у дорослих.

Як допомогти травленню?

А ви знали, що гіркі речовини, які містяться у продуктах, допомагають травленню? Про них мало говорять, а в їжі й поготів багато хто намагається їх уникати, але це не той шлях, яким можна дійти до гарного травлення.

Насправді ж речовини, які відчуваються гіркими на смак, з перших секунд починають стимулювати вироблення організмом шлункового соку. Він важливий на етапах розщеплення їжі та її перетравлення.

Якщо у раціоні будуть артишоки, рукола, грейпфрути та інші продукти, які дають потрібну гіркоту, навіть після важких страв процес травлення буде значно легшим для організму.

Щоб шлунок працював без збоїв, а ви добре почувались, варто дотримуватись таких рекомендацій:

  • їсти повільно, гарно пережовуючи кожен шматочок (травна система краще сприймає вже перетерту їжу, аніж великі шматки, які потім потрібно довго розщеплювати);
  • додавати у раціон більше овочів та фруктів, щоб отримувати клітковину;
  • вживати багато води не лише у спеку, а у будь-який час;
  • дотримуватись певного ритму (якщо між прийомами їжі є чіткі й регулярні проміжки, шлунок краще все перетравлює);

Також дуже важливо багато рухатись – ходити, бігати, плавати, кататись на велосипеді тощо, оскільки у процесі цього відбувається природній масаж живота, який сприяє кращому травленню.

Будьте активними, харчуйтесь корисною їжею, і нехай ваш шлунок буде здоровим!