Вітаміни в продуктах харчування

Порівняємо вітаміни і продукти харчування один одному. Наведений нижче список, звичайно ж, є неповним, але цілком достатнім, щоб скласти свій індивідуальний денний раціон багатий вітамінами, мінералами і амінокислотами.

Вітамін А: масло, вершки, вершковий сир, нирки, салат латук, печінка, молоко.

Джерела каротину: абрикоси, броколі, морква, масло печінки риб, зелені овочі, капуста, салат латук, картопля, сливи, зелень ріпи, жовті фрукти.

Вітамін В: дріжджі, молоко, паростки пшениці, каша з цілісних зерен, йогурт.

Джерела вітаміну В1: спаржа, ячмінь, боби сушені, пивні дріжджі, молоко, овес, хліб грубого помелу, цільні зерна пшениці.

Джерела рибофлавіну: мигдаль, яблука, боби (сушені), боби (зелені), яловичина пивні дріжджі, брокколі, капуста, сир, яйця, цибуля-порей, печінку, молоко, горох, картопля, помідори, ріпа, цільні ‘зерна пшениці.

Джерела вітаміну В6: пивні дріжджі, жовток яйця, печінка, молоко, хліб грубого помелу, каші з цілісних зерен.

Джерела нікотинамід (ніацину, нікотинової кислоти): пивні дріжджі, молоко, соя, паростки пшениці, каша з цілісних зерен.

Джерела пантотенової кислоти: пивні дріжджі, жовток яйця, нирки, печінку, молоко (сухе), арахіс, каші з цілісних зерен.

Джерела фолієвої кислоти: пивні дріжджі, печінка.

Джерела іноситол, холіну, беатин: молоко (сухе зняте), паростки пшениці, каша з цілісних зерен, дріжджі, йогурт.

Вітамін С: чорна смородина, брокколі, капуста, мускусна диня, цитрусові (особливо лимони, апельсини), фрукти (майже всі свіжі фрукти), гриби і кресссалат, перець (зелений), помідори, зелень ріпи, овочі (майже всі свіжі овочі) .

Бітами D: масло, жовток, яйця, риба (жирна), масло печінки риб, оселедець, печінка, макрель, молоко, сьомга, тунець.

Вітамін Е: авокадо, жовток яйця, салатлатук, рис (коричневий), салат, соняшникова олія, пророщена пшениця, масло з паростків пшениці, каша з цілісних зерен.

Вітаміни для організму

Продукти, що містять елементи, необхідні для підтримки працездатності головного мозку: яблука, абрикоси, спаржа, яловичина, мізки, брюссельська капуста, морква, цвітна капуста, селера, вишня, кокосовий горіх, печінка тріски, огірки, смородина, сухофрукти, жовток яйця (сирі), свинина, риба, часник, агрус, виноград, зелень, хрін, нирки, топлений свинячий жир, салат латук, печінку, молоко, м’ята, гриби, гірчиця, квіти настурції (в салаті), оливкова олія, вершки, цибуля, апельсини, горох, картопля, гарбуз Пепо, петрушка, малина, продукти моря, сої ші боби, полуниця, соняшникова олія, бадилля ріпи, паростки пшениці, масло паростків пшениці, хліб грубого помелу, жовті фрукти.

Продукти харчування, які містять елементи, необхідні для залоз:

  • для статевих залоз – м’ясо, яйця, риба, сир, вівсянка, арахіс, хліб великого помолаг паростки пшениці, цілі зерна ячменю, печінку, нирки, петрушка, гриби, спаржа;
  • для вилочкової залози – апельсини, яблука, капуста, огірки, салат-латук, редис, цільна пшениця, морква, буряк, мед;
  • для підшлункової залози – яйця, молоко, м’ясо, риба, сир, брюссельська капуста, цвітна капуста, білокачанна капуста, салат-латук, полуниця, агрус, жовток яйця, ріпа, цибуля, кокосовий горіх. для щитовидної залози – всі продукти моря, особливо устриці, креветки і сьомга, печінка тріски, морська капуста, помідори, редис, буряк.

Нижчезазначених продуктів легко підібрати меню на кожен день. Ось приблизний варіант.

  1. Сніданок: паростки пшениця з молоком, мед; варені яйця або нирки, шинка або риба; хліб грубого помелу, масло і свіжі фрукти.
  2. Обід: фруктовий чи томатний сік або бульйон; риба, м’ясо, сир або яйця (якщо не їли на сніданок); салат (з соняшниковою олією або свіжим соком лимона), свіжі фрукти, йогурт.
  3. Вечеря: фруктовий чи томатний сік або бульйон. М’ясо, риба, сир або яйця (якщо не їли на сніданок або на обід); картопля в шкірці з маслом, зелені овочі, коренеплоди, свіжі фрукти, йогурт.

Залишити відповідь