Про соки і квас для вегетаріанців
Існує сувора система застосування соків для лікування різних хвороб, розроблена дієтологами-натуропатами. в ній зазначені склади соків, точні пропорції.
Багато дієтологів вважають, що склянки свіжоприготованого соку, найкраще випитого натщесерце, цілком достатньо для підтримки здоров’я, вітамінного і мінерального балансу організму.
Соки засвоюються організмом за 10-15 хвилин. Крім того, важливо виділити основні правила їх приготування і споживання.
Сік потрібно випити не більше ніж через 10 хвилин після його приготування. Пити невеликими ковтками, змочуючи його слиною (можна через трубочку для коктейлю).
Кращі соки – «мутні», тобто містять більше складових частин вихідного матеріалу (речовин, що гальмують окислення вітаміну С). Соки фільтрують тільки при деяких порушеннях шлункової і кишкової діяльності, а також при респіраторних захворюваннях.
Овочі та фрукти слід нарізати безпосередньо перед виготовленням соку. Листові овочі змішують з коренеплодами в співвідношенні 1: 2. Сік буряка в будь-якому складі не повинен перевищувати однієї третини. Соки кісточкових плодів ні з якими іншими соками змішувати не можна (сливи, абрикоси та інші). Можна змішувати з іншими тільки соки зерняткових плодів, такі, як яблука, виноград та інші. До прісним сокам рекомендується додавати соки цитрусових, кислих ягід, яблук. Смак соку повинен бути приємним, освіжаючим. Для приготування соків не можна використовувати мляві, частково зіпсовані овочі і фрукти. Соки редиски, редьки, цибулі, Часника, хрону додають лише в дуже малих кількостях.
Які соки вживаються найбільш часто?
Морква + кисле яблуко. На 300 г соку в середньому 4-5 морквин, два яблука;
морква + буряк + яблуко;
гарбуз + яблуко (1/8 частина середньої гарбуза на 2-3 яблука);
гарбуз + морква + яблуко;
томатний сік (можна хвилин за 5 – 10 до пиття на склянку соку покласти 1-2 подрібнених зубки часнику, потім процідити). Особливо це добре для тих, хто звик пити томатний сік з сіллю – при вживанні часнику сіль не потрібно;
кабачок + яблуко + морква; капуста білокачанна + морква + яблуко; буряк + яблуко.
«Напитками для здоров’я» називає дієтолог В. Шёненбергер «винайдені» ним коктейлі:
- дві столові ложки соку червоного буряка, 1/4 кислого молока (кефіру), 1 чайна ложка напою з шипшини, сік 1/2 лимона – ретельно перемішати, пити відразу;
- 1 столова ложка глоду (можна взяти концентрований настій сухих ягід), 2 столові ложки кислого молока (кефіру), 1/2 чайної ложки меду, 1 банан, збитий до піни, кориця (на кінчику ножа);
- 2 столові ложки соку чорної редьки, 1 натерте яблуко, 1/2 чашки яблучного соку, 2 столові ложки сметани, трохи лимонного соку.
Слід завжди мати на увазі, що сік 1/2 лимона, розбавлений приблизно однією склянкою теплої води (можна додати меду за смаком), стимулює мляву роботу кишечника. Невелика кількість фруктового соку, розведеного склянкою гарячої води з 1-2 чайними ложками меду, швидко відновлює енергію при слабкості, втоми. Фруктові соки зі свіжорозмолотого горіхами, розбещеними в воді (краще в міксері), утворюють дуже поживний, легко засвоюваний напій для дітей.
Шербет фруктовий
1 столова ложка лимонного соку, 2 столові ложки апельсинового, 1 чайна ложка міцного зеленого чаю, 2 чайні ложки настою м’яти, мед за смаком. Стакан долити доверху холодною кип’яченою водою.
На закінчення ще про одне поширеному в Росії здавна напої – про квас. Хоча у дієтологів натуропатічеського направлення немає єдиної думки щодо високого ступеня корисності квасу, безсумнівно одне – традиційні російські кваси мають властивість стимулювати роботу кишечника. Так як готувати хлібні кваси вміють все, цікаво навести деякі інші старовинні рецепти приготування квасу, взяті з куховарської книги, випущеної 100 років тому.
Лимонний квас
34 лимона порізати, видалити кісточки, залити півлітрової пляшкою води. Варити, поки лимони разварятся. Перелити рідину в горщик, додати 12 пляшок окропу, дати охолонути. Покласти 6 золотників дріжджів (1 золотник дорівнює 4,25 г), перемішати, поставити в тепле місце. Коли почне бродити, процідити, всипати півтора фунта (600 г) цукру (можна, звичайно, меду), розлити в пляшки, поклавши в кожну 2 – 3 родзинки. Щільно закупорити. Зберігати в холодильнику.
Яблучний квас
30 яблук порізати зі шкірою і стрижнями, залити 10 пляшками окропу, дати охолонути. Покласти 6 золотників дріжджів. Поставити в тепле місце, і далі все той же, що в приготуванні лимонного квасу. Можна використовувати і сушені яблука. Для цього потрібно нарізати півтора фунта яблук, залити 2 пляшками води, варити до м’якості. Вилити все в горщик, додати 10 пляшок окропу, дати охолонути, покласти 6 золотників дріжджів, цукру 1 фунт.
Журавлиний квас
3 склянки журавлини розім’яти, залити 3 пляшками води, закип’ятити 3 рази. Додати 10 пляшок окропу. Далі все так само, як при приготуванні лимонного квасу. Цим методом можна користуватися при приготуванні квасу з інших фруктів і ягід, скажімо, мандариновий, апельсиновий, горобиновий квас та інші.