Переїдання, як головна причина повноти
Згідно з деякими дослідженнями, худі «спалюють» більше калорій, віддають більше тепла, ніж повні.
До сих пір залишається недостатньо вивченою індивідуальна потреба в їжі, обумовлена конституцією, типом обміну речовин і т. п. Але, узагальнюючи, можна сказати з усією певністю: основними причинами, що призводять до виникнення зайвої ваги, вчені вважають незворотні порушення обміну речовин, переїдання і недолік руху. (Перше зустрічається досить рідко; це тема чисто медична, і ми тут не будемо на ній зупинятися). І що для нас особливо важливо, значні надлишки ваги спостерігаються у жінок в 3,5 рази частіше, ніж у чоловіків. Причому в 70% випадків це пов’язано зі звичкою до переїдання.
«Ситість надмірна більше людей погубила, ніж голод …» – писав ще в VI столітті до нашої ери давньогрецький поет-лірик Феогніт. А автору книги «Трактат про помірну життя» Людовику Корнаро, що жив в XVI столітті в Італії і померлому в віці 104 років, приписують афоризм: «Після 40 років найбільше допомагає нам та їжа, яку ми … не з’їли».
Переїдання і культура споживання їжі
Одним з головних ворогів нормальної ваги можна вважати, як це не здасться дивним, кулінарне мистецтво. Саме завдяки йому збільшується споживання їжі, пов’язане з порушенням апетиту. Адже апетит і голод розрізняються за своєю суттю: голод – це біологічний процес, який має безпосереднє відношення «до шлунку», апетит – це бажання, швидше за відноситься «до голови». Іншими словами, можна не бути голодним, але відчувати бажання поїсти.
Для того щоб полегшити собі перехід до скорочення кількості їжі, що з’їдається, психологи радять використовувати деякі нескладні прийоми, наприклад, їсти повільно, розмовляти за столом, читати газету або дивитися телевізор, після кожного шматка відкладати прилад, страви подавати з паузами і окремо на декількох тарілках ( окремо м’ясо або рибу, окремо – гарнір). Їсти слід потроху, оскільки почуття голоду згасає приблизно через двадцять хвилин після початку їжі. Чим швидше їсте, тим більше з’їдаєте за цей відрізок часу, тоді як при повільному поглинанні їжі людина відчуває насичення, з’ївши менше.
Найпростіше рішення проблеми скорочення кількості їжі, що з’їдається знайшов американський біолог Шифман з університету в Північній Кароліні. Він пропонує повним людям худнути, харчуючись … повітрям. Досить 2-3 рази побризкати на мову аерозолем з запахом шоколаду, шинки або м’ясного пирога, як тут же з’явиться відчуття, що «поласував»; в організм таки не потрапляє жодної калорії.
Схуднення – наукові дослідження
А вчені Великобританії створили препарат, про який давно мріяли люди з надмірною вагою. Речовина, «розчиняє» жирові клітини, було випробувано на добровольцях. В результаті випробовувані, які вживали цей препарат, схудли за 18 тижнів в середньому на 15,4 кг, в той час як традиційний спосіб дозволив контрольній групі за той же термін позбутися в середньому від 10 кг. Важливо, що зникнення жирових клітин під впливом препарату ніяк не позначається на м’язовій масі. Крім того, нова речовина не викликає зниження обміну речовин, що спостерігається при низькокалорійних дієтах.
Оригінально вирішили проблему схуднення в болгарському місті Пловдиві. Бажають позбутися зайвої ваги пацієнти відділення акупунктури місцевого медичного інституту протягом двох тижнів носять в мочці вуха мікроголку, яка вставляється в біологічну активну точку, яка регулює апетит. Після тижня «відпочинку» вплив триває. Ефективність методу відчули на собі вже тисячі чоловік.
І все ж таки найдоступнішим (принаймні, в нашій країні) і вельми популярним способом схуднення залишаються дієти.