Диня і кавун для вегетаріанців

Літо початок осені – сезон кавунів і динь. За походженням їх слід віднести до овочів сімейства гарбузових, але по «особливостям» засвоєння організмом дині і кавуни ближче до фруктів. Родина кавунів – пустелі і напівпустелі Африки. У перекладі з арабського кавун – це «індійська диня». Західні дієтологи рідко згадують про кавуни, зате дині різних сортів оцінюють дуже високо.

Алергія на диню

Алергія на диню, на думку Герберта Шелтона, це плід уяви. З нею справляється навіть найслабше і хворе травлення. Дині і кавуни, як всі фрукти, перетравлюються в кишечнику, а не в шлунку, де вони затримуються всього на кілька хвилин. Однак якщо їх вживати з іншою їжею, що вимагає слинного або шлункового травлення, то вони, «застряє» в шлунку, швидко розкладають, починають бродити, створюють багато (газів. Звідси – строгий закон: дині і кавуни їсти окремо від інших продуктів і не в проміжках між прийомами, вся чергова їжа повинна складатися з дині або кавуна. у південних районах нашої країни кавуни і дині часто їдять з хлібом, а в середній смузі – на десерт. Ясно, що ніякої користі для організму від заграли баштанних чекати не доводиться. між тим при правильному споживанні вони є цілющими харчовими рослинами, які в народній медицині використовувалися ще в найдавніші часи.

Кавуни та дині містять багато води, і це чистісінька органічна дистильована вода, найлегше засвоювана клітинами організму.

Користь кавуна

Кавуни – незамінний сечогінний засіб при набряках, пов’язаних із захворюваннями серцево-судинної системи і нирок. Кавуновий сік не лише виводить з організму зайву рідину, а й забезпечує його цукрами які легко засвоюються. Клітковина кавуна підсилює перистальтику кишечника.

Кавун як їжа
Кавуни мають велику кількість корисних властивостей

Дієтологи вважають, що в день можна споживати до 2-21 / 2 кг кавуна, наприклад, при захворюваннях нирок (зрозуміло, крім тих випадків, коли вони не справляються з виведенням рідини з організму). При нирково-кам’яної хвороби лужність сечі під впливом речовин, що містяться в кавуні, підвищується, солі переходять в розчинний стан і виводяться природним способом.
Немає кращої їжі для хворих на склероз, подагру, артрити, цукровий діабет, ніж кавун. Вчені пояснюють, чому він приносить таку користь, зокрема страждаючим недокрів’ям, атеросклерозом: фолієва кислота (а її багато в кавуні) бере участь в процесах кровотворення і сприяє утворенню холіну – ліпотропної речовини, що надає противосклеротичну і протипухлинну дію. Кавун робить організм “лужним”, нейтралізуючи надлишок кислот, що утворюються в процесі обміну.
Не потрібно викидати і зелену шкірку кавуна: в сушеному вигляді відвар її вже випробуваний засіб для лікування колітів.
Якщо білу м’якоть кавуна, що примикає до шкірці, пропустити через соковижималку, то вийде безцінний сечогінний сік, який в поєднанні з яблучним не тільки цілюще, але ще і дуже смачний. Правда, цього соку не рекомендується пити більше 1/2 склянки в один прийом.

Користь дині

Диня, на відміну від кавуна, містить багато волокон, тому її потрібно ретельно жувати. Для хворих людей бажано, щоб вона не була занадто охолодженої, це ускладнює перетравлення. Володіючи всіма тими ж властивостями що і кавун, диня діє заспокійливо на нервову систему. Однак не слід їсти занадто великі порції, це може викликати розлад. Се міна дині використовують як сечогінний засіб. Кірка дині має оригінальну властивість, якщо її кинути в каструлю, де вариться м’ясо, то воно стане м’яким набагато швидше.

Залишити відповідь