Ягода малина
Скоро дозріє малина. Дивовижна за своїми цілющими властивостями ягода.
Як лікарська рослина малина застосовувалася ще в глибоку давнину. Ця ягода – класичний потогінний і жарознижуючий засіб. Найкраще заварювати сушені плоди, пити як чай. Дуже багато в малині вітаміну С, так що вона ще й відмінний протицинготний засіб. Діапазон корисної дії малини дуже широкий. Перш за все потрібно відзначити сприятливий вплив на роботу шлунково-кишкового тракту. У народі відвар малини вживають навіть від сп’яніння. Останнім часом, в основному навесні, в продажу стала з’являтися малина в замороженому вигляді. Це гарна підмога, коли мало ще свіжих фруктів. Цілющі речовини малини непогано зберігаються в швидкозаморожених ягодах. Щоб розморозити їх, слід опустити на 2 хвилини в теплу воду.
Рецепт чаю з малини
Сушені ягоди заварюють так: 1-2 чайні ложки на 1 склянку окропу; п’ють в гарячому вигляді при застудах. Після прийому такого «чаю» необхідно лягти в ліжко – це неодмінна умова лікування.
Можна комбінувати малину з липовим цвітом, мати-й-мачухи в рівних частках. На 1 склянку окропу беруть 1-2 чайні ложки суміші. Пити під час нездужання можна по 3-4 склянки в день.
Тими ж властивостями, що в малина, володіє ожина. Зрілі і перестиглі плоди – легке проносне, а незрілі діють як в’яжучий засіб при розладах шлунка. Ягоди і настій з них надають загальнозміцнюючу і заспокійливу дію; ягоди і листя корисно також жувати при всіх захворюваннях або пораненнях порожнини рота.
Заготовка малини на зиму
Дозріває ожина в серпні – вересні, а малина – в липні – серпні, так що з липня по вересень можна користуватися чудовими властивостями цих ягід і заготовлювати їх по черзі на зиму в сушеному вигляді. Якщо в будинку є суха малина (або ожина), то робиться непотрібним традиційне зацукровані малинове варення, так як сушені ягоди діють більш цілеспрямовано, до того ж відпадає необхідність поглинати велику кількість рафінованого цукру, який у відварі при бажанні можна замінити медом. Однак чай з малини або ожини настільки смачний і солодкий, що не вимагає ніяких добавок – тут багато своєї фруктози, глюкози, сахарози …
З малини та ожини можна приготувати масу всіляких напоїв, коктейлів, мусів, прекрасно поєднуються вони і з молоком. Однак краще якомога більше поїсти цих ягід в свіжому вигляді. Особливо корисна лісова малина.
Напій для сім’ї з чотирьох осіб: 2 склянки малини, 2 столові ложки меду, 4 склянки молока.